Dub 262019

Užitočný výdobytok techniky

Užitočný výdobytok techniky

Nedostatky mrazenia
V stave hlbokého ochladenia (pod -18℃) sa v potravinách rozvoj baktérií a plesní, prerušujú sa kvasné enzymatické procesy. Mrazenie teda uchováva takmer nezmenenú biologickú hodnotu potravín. Na zamedzenie enzymatického rozkladu biologicky hodnotných látok musíme však pred zamrazením mnohé potraviny (najmä zeleninu) blanšírovať- namáčať do vriacej vody, čo spôsobuje značné straty vitamínov skupiny B, C a minerálnych látok. Navyše, keďže určitá malá časť enzymatickej aktivity pretrváva aj v hlboko zamrazených potravinách, pri dlhšom uložení sa ani takto nevyhneme určitým stratám biologickej hodnoty.

led

Prednosti mrazenia
Na druhej strane mrazenie má oproti iným konzervačným metódam veľa predností. Pri zamrazení sa narúšajú celulózové bunkové obaly a bielkovinové štruktúry, takže niektoré potraviny získajú mrazením lepšiu stráviteľnosť a niektoré minerálie sú pre organizmus lepšie využiteľné. Hlúboviny, huby a strukoviny strácajú nadúvací účinok a lepšie ich znesie citlivý žalúdok . Železo z mrazenej zeleniny telo oveľa lepšie využije. Z mrazeného hrášku sa v tele zužitkuje až 61 percent železa, zo surového len asi 36 percent. Z mrazeného špenátu až 63 percent, zo surového len 24 percent. K nesporným prednostiam mrazenia patrí aj skutočnosť, že vo veľkej miery uchováva vzhľad, chuť a arómu čerstvých potravín.

nanuky

Oceníme to hlavne u niektorých druhov ovocia, u ktorých je mrazenie najvhodnejším spôsobom konverzácie. Patria medzi ne najmä čučoriedky, ríbezle, niektoré druhy sliviek, marhule. Množstvo ďalších druhov ovocia (najmä jahody, maliny, čerešne, višne, jablká) je vhodné mraziť vo forme drene (rozmixované alebo pomleté). Dreň je skladná, zachováva si chuť a arómu čerstvých plodov. Zo zeleniny použijeme na mrazenie sezónne druhy, ktoré sa nedajú skladovať (najmä zelený hrášok, fazuľku, karfiol, ružičkový kel, rajčiaky, papriku, ale aj cesnak) Z koreninových vňatí sa oplatí mraziť najmä petržlen a kôpor, ktoré sušením strácajú arómu. Ako náhle máme v mrazničke voľné miesto, okamžite ho využijeme a pripravíme si zo surovín, ktoré sú práve poruke, mrazené polotovary: na omáčku, plátky patizónov, a tekvice na smaženie, lečo, rozličné nátierky a podobne. Koncom zimy, keď sa už priestor v mrazničke trochu uvoľní a zelenina v pivnici sa začína kaziť, oplatí sa spracovať a zamraziť koreňovú zeleninu a cesnak, prípadne vo forme drene aj hrušky a jablká.

Užitočný výdobytok techniky
4.7 (93.33%)6