Pro 082018

Jazda na motorke alebo bez kvalitnej prilby ani na krok!

Pokiaľ vás oslovila jazda na motorke a všetko, čo sa tejto príťažlivej jazdy týka, investíciou do motorky nič nekončí, pozornosť by sme mali venovať ďalším, predovšetkým bezpečnostným doplnkom a opatreniam. K základnej výbave sa určite radí kvalitná prilba, ktorá by mala byť preventívnym opatrením ešte skôr, než naštartujete motorku.
Zatiaľ, čo v starých filmoch sme videli vlasatého hrdinu (alebo skôr gaunera) v kožennej bunde, ako sa slobodne (a nezodpovedne) premáva na svojom nadupanom stroji a vlasy mu vejú v povetrí, ubehlo už niekoľko rokov a dnes je v móde zodpovednosť na čele s kvalitnou značkou prilby. Dnešné typy prilieb už totiž vyzerajú naozaj cool a nosia značku prvotriednych závodov na čele so spoľahlivosťou na ich kvalitné prevedenie a materiál.

motorks s helmou

Musíme si však uvedomiť, že dispozíciu prilby počas jazdy káže aj oficiálna vyhláška a vy sa tak možno nachádzate v situácii, kedy sa snažíte vybrať ideálne riešenie pre vás alebo vášho spolujazdca. Skúsme sa tak na vhodné riešenie zamerať spoločne a poskytnúť si niekoľko užitočných informácií.

Zo všetkého najskôr sa zamerajme na typ prilby, čo je pomerne jednoduché. Predovšetkým záleží na našom životnom štýle či na tom, k akému účelu chceme motorku pravidelne využívať. Pokiaľ vás oslovil motocykel typu skúter, na ktorom chodíte do práce, na nákupy, do banky,… spoľahlivo prejdete s „jetkou“, ktorá je otvorená a pohodlná, no v prípade, že ste motorkár akčnejšieho razenia a čakajú vás o niečo dlhšie výlety na stroji, ktorý to vytiahne dosť vysoko, v takej situácii je samozrejmosťou uzavretá integrálka. V prípade jetky bez plexiskla odporúčam nosiť okuliare, no aký typ okuliarov by bol najvhodnejší, o tom nám vyhláška nič konkrétne nevraví.

černo-modrá helma

Podobnými príkladmi by som mohol pokračovať ďalej, každopádne štýl, akým budete motorku využívať si musíte ujasniť predovšetkým sami, no a na základe toho potom venovať pozornosť konkrétnemu typu prilby, nakoľko každá má svoje špecifické vlastnosti a výhody.