Lis 152018

Aplikácia SmartPay od ČSOB, alebo ako môžete za služby platiť pomocou mobilu

Modrené technológie nám uľahčujú život každý deň. Podobné je to aj so spôsobmi platby. Niekedy boli platobné karty neobvyklou vecou, dnes ich má každý. Neskôr prišlo bezkontaktné platenie, ktorú už dnes taktiež nie je žiadnou novinkou. No a nakoniec tu máme aj platby prostredníctvom smart telefónov. Jedným z pomerne nových produktov, je služba SmartPay od ČSOB. Poďme sa pozrieť na to, ako funguje.

pay

ČSOB SmartPay funguje na princípe digitálnej peňaženky.Aby ste túto službu mohli využívať, musíte v prvom rade vlastniť telefón s operačným systémom Android, druhou podmienkou, je účet v ČSOB, no zároveň musíte byť i držiteľom MasterCard. Táto aplikácia vám umožni uskutočňovať bezkontaktné platby prostredníctvom telefónu, alebo takzvané NFC platby. Ak ste sa už spriatelili s bezkontaktným platením vašou platobnou kartou, s telefónom ide o veľmi podobný proces.

Pokiaľ sa rozhodnete, že túto službu začnete využívať, nemusíte sa obávať bezpečnosti, či iných ťažkostí. SmartPay je dokonale spárovaná s vašou klasickou MasterCard. Takže všetko, čo máte nastavené na nej, bude platiť aj pri platbách cez mobil. Hovoríme napríklad o stanovenom dennom limite, či aktuálnom zostatku na účte. Ak by ste telefón stratili, musíte si zablokovať kartu a naopak. Po zablokovaní nebude možné používať kartu ani platenie cez telefón.

mobil

Čo sú to NFC platby
NFC je skratka anglických slov „Near Field Communication“, v preklade komunikácia v blízkej vzdialenosti. Toto pomenovanie sa používa najme v spojení s bezkontaktným spôsobom platby. Táto technológia je však využívaná pri množstve iný zariadení, ako napríklad pri inteligentných slúchadlách, wifi modeme, či smart hodinkách. Funguje na podobnom princípe ako napríklad, už dnes zastaraný, bluetooth. V podstate ide o prenos informácií medzi dvoma zariadeniami, ktoré medzi sebou dokážu komunikovať.